Saturday, 7 February 2015

MENANGKIS SALAH FAHAM TERHADAP CUKA.


Hasil Nukilan: Dr Hafizah Amanulla MD (UKM)
Berabad lamanya manusia menggunakan cuka sebagai satu bahan yang mesti ada dalam setiap rumah. Cuka bukan sahaja di gunakan dalam masakan, malah cuka juga di gunakan sebagai bahan pembersihan diri, bahan cucian pakaian dan tempat kediaman, bahan untuk kecantikan dan juga sebagai perubatan dan pembuangan bisa gigitan serangga merbahaya.
Namun sayangnya dalam 100 tahun ini, penggunaannya sudah semakin tidak popular , malah sering di kaitkan dengan implikasi negatif kepada kesihatan terutamanya pada penghidap penyakit ‘gastritis’ atau radang pada mukosa perut. Sedarkah kita bahawa manusia pada abad terdahulu menggunakan cuka semulajadi hasil buah-buahan atau bahan berkanji yang di peram tanpa menggunakan bahan kimia .
minyak zaitun dan cuka teen keluaran Olive House

Amat menyedihkan apabila cuka yang di gantikan kepada manusia zaman moden ini adalah cuka buatan iaitu cuka yang di hasilkan secara kimia di mana methanol (kebanyakan berasal dari petroleum) di tindakbalas dengan gas karbon monoksida. Asid asetik ataupun cuka buatan yang terhasil ini di cairkan pada tahap tertentu untuk di jadikan cuka makanan. Namun sifat bahaya yang terdapat dalam cuka buatan ini iaitu sifat menghakis dan melukakan mukosa tubuh tetap berlaku pada tahap yang sedikit . Sekiranya penggunaannya berterusan, maka pastilah ulser akan terbentuk pada usus manusia.
Atas kekeliruan inilah manusia pada abad ke 21 ini amat janggal menggunakan cuka sebagai minuman atau makanan harian. Amatlah rugi manusia hari ini. Buah-buahan yang di peram selama berbulan-bulan menjadi cuka adalah merupakan suatu sumber mineral dan elektrolit penting kepada tubuh. Mengambil cuka buah-buahan sebagai minuman harian adalah umpama membekalkan setiap sel kita dengan mineral yang sangat di perlukan mereka.

Apatah lagi sekiranya cuka tersebut di hasilkan dari buah yang di sebut di dalam Al-Quran? Atas sebab inilah Olive House Resources mengambil inisiatif mengeluarkan produk cuka teen yang mana ianya adalah cuka asli yang di hasilkan dari peraman semulajadi buah teen organik di dalam tong kayu tanpa menggunakan bahan pemangkin yang akan mempercepatkan proses penapaian tersebut.
Buah teen adalah buah yang mempunyai kandungan mineral dan vitamin yang sangat banyak dan lengkap komposisinya menurut adunan Allah yang maha Esa. Mineral dan vitamin ini di sampaikan kepada tubuh dalam cecair asid asetik semulajadi yang mana tubuh kita sangat memerlukan ia bagi penghasilan neurotransmitter contohnya asetilkolin.

Asetilkolin ini adalah neurotransmitter yang sangat penting bagi meningkatkan daya tumpuan, keupayaan berfikir dan juga keupayaan bersabar. Bagi atlet-atlet dan juga mereka yang gemar bersukan , eloklah andainya cuka teen ini dibawa bersama dan di minum sebelum dan selepas melakukan aktiviti senaman bagi menggantikan elektrolit-elektrolit yang hilang dalam tubuh. Minuman elektrolit yang ada di pasaran hari ini rata-rata mempunyai kandungan gula yang terlampau tinggi dan membawa kepada kemudaratan lain.
Pencemaran air minuman kita hari ini menyebabkan ramai terpaksa membeli mesin penapis yang kebanyakannya menggunakan teknologi ‘reverse osmosis’ (RO). Hanya RO sahaja yang boleh menapis sisa logam berat dan mineral sintetik merbahaya dalam air. Air RO adalah air yang kosong yang tidak ada mempunyai sebarang unsur mineral di dalamnya. Maka eloklah sekiranya air RO ini di campurkan dengan cuka teen bagi minuman seharian agar air dapat di sampaikan kepada sel dengan lebih efisyien.
Meminum air RO semata adalah umpama mencurahkan air ke daun keladi di mana sel kita mempunyai masalah untuk menyerap molekul air yang tidak sempurna itu. Badan kita sebenarnya di ciptakan untuk meminum air tulen atau air yang mempunyai mineral semulajadi di dalamnya.
Pasti menghairankan ramai antara pengguna kami yang menghidap ‘gastritis’ menjadi sembuh dengan pengambilan cuka teen ini. Subhanallah , sains itu memang hebat. Sains selalu menghasilkan hasil yang tidak selari dengan pemikiran logik akal manusia. Walaupun cuka teen bersifat asid, namun ianya adalah bahan yang menolong mengalkalikan darah manusia.
Ini adalah kerana badan manusia bukanlah umpama tong kosong yang tidak mengandungi apa-apa. Tubuh manusia, daripada lidah sampai ke usus,mengandungi pelbagai enzim penghadaman yang menukarkan secara kimia pelbagai bahan makanan kepada bentuk yang sukar kita jangkakan. Setiap saat berjuta proses kimia yang berlaku dalam setiap inci tubuh manusia. Hebatnya tubuh badan ciptaan Allah.
Dengan itu marilah kita sama-sama menjadikan cuka asli sebagai bahan yang wajib ada dalam rumah kita terutamanya cuka buah-buahan sunnah yang tentunya mempunyai khasiat yang sangat superior berbanding buah-buahan lain yang tidak termaktub dalam Al-Quran. Wallahu 'Alam.
SUBHANALLAH !!!
HEBATNYA !!
Buah yang disebut di dalam Al-Quran !!
JOM KITA BERAMAL DENGAN ' Quranic Food '

boleh dapatkan di premis kami I-Deal Halal Mart Dungun 012-9575 575
facebook kami I-Deal Halal Mart 
atau boleh juga kami poskan 
wassap kami 013 969 4774